Flexwerken niet populair

Door | 24 januari 2017

Flexwerken is niet populair zo kopt de Telegraaf. Vakbond CNV had opiniepeiler Maurice de Hond gevraagd om onderzoek te doen naar het flexwerken. Een grote meerderheid (85%) van de ondervraagden wilde liever een vast contract met de zekerheid van werk en inkomen.

Flexwerken

Volgens de laatste gegevens zijn er zo’n 1.9 miljoen flexwerkers in Nederland. Ook zijn er nog eens 1.4 miljoen zzp’ers. Het aantal mensen mensen met een vaste baan is 5.1 miljoen. De flexwet biedt wettelijke bescherming tegen misbruik maar in verhouding tot de rechten van vaste werknemers stelt de flexwet weinig voor.

Thuiswerk banen

Online Enquêtes Invullen
Administratief thuiswerk
ZZP’er worden (parttime/fulltime)
Eigen website/webshop maken
Bijverdienen vanuit huis

Er zijn verschillende flexcontracten. Een arbeidscontract zonder urengarantie is het meest nadelig. Je bent verplicht naar je werk te gaan als de baas dit (op tijd) verzoekt zonder de zekerheid hoeveel uren werk je krijgt. Een arbeidscontract met urengarantie is beter maar nog steeds niet erg wenselijk. De baas bepaalt wanneer hij je inzet en hoelang. Bij een oproepcontract met voorovereenkomst is het niet verplicht om op te komen maar je baas zal het niet erg waarderen als je zonder een goede reden niet opkomt.

Vakmensen nodig
Bedrijven maken geen haast met werknemers vast aannemen tenzij het een beroep is waar een groot tekort aan vakmensen is. De bouw had de afgelopen jaren slechte vooruitzichten op een baan. Echter nu de economie aantrekt zijn er weer veel vakmensen nodig. De organisatie SBB is een samenwerkingsverband tussen beroepsonderwijs en het bedrijfsleven. Jongeren kunnen via SBB een stagebaan of een leertraject krijgen. De organisatie is een goede graadmeter welke banen goed liggen in de arbeidsmarkt en welke beroepen het niet zo goed doen.

Welke opleidingen scoren goed?

Opleidingen die het goed doen zijn o.a beroepen in de bouw zoals allround metselaars, dakdekkers, tegelzetters, steigerbouw, monteurs, operators, chauffeurs wegvervoer, hoveniers, medewerkers op versafdelingen. In de zorg is het goed om te werken als tandartsassistente en als mbo- of hbo verpleegkundige. Bij de autobranche zijn banen in trek als autoschadehersteller en autospuiter. In de hospitality is vraag naar gastheren/gastvrouwen, koks en leidinggevenden in de bediening. ICT- en mediabeheerders doen het ook goed.

Welke opleidingen scoren slecht?

Er is weinig vraag naar medewerkers in de ICT op MBO niveau 2. ICT-ers met een MBO4 en HBO diploma daarentegen hebben een goede kans op een baan. Ook zijn er weinig banen voor medewerkers in de recreatie en sport (niveau 2). De dierenartsassistent en doktersassistent (niveau 4) scoren ook minder goed.

Opleiding volgen

Ben je nog jong dan zou je bij een ROC een opleiding of een leertraject kunnen volgen. Bijvoorbeeld als allround timmerman. De vooruitzichten op werk zijn voldoende. Een stageplaats vinden daarentegen is lastiger. Bouwbedrijven zoeken vooral geschoold personeel dat direct ingezet kan worden.

Geef een reactie