Bijverdienen bijstandsuitkering

hand-met-euros

bijverdienen bijstandsuitkering

Zit je in een uitkering dan moet je de extra bijverdiensten (inpakwerk/thuiswerk) opgeven bij de uitkeringsinstantie. In de bijstand of met een Ioaw- of Ioaz-uitkering mag je vaak bijverdienen. In Amsterdam mag je naast je bijstandsuitkering 203 euro bijverdienen per persoon voor maximaal 6 maanden. Ben je jonger dan 27 jaar en je hebt een bijstandsuitkering? Als je dan thuiswerk doet dan worden doorgaans alle extra inkomsten ingehouden op je bijstandsuitkering. Alleenstaande ouders van 27 jaar of ouder met jonge kinderen (tot 12 jaar) kunnen meestal aanspraak maken op een verlengde regeling en mogen 30 maanden bijverdienen.

De gemeente Utrecht en Den Haag hebben dezelfde regelingen. Bij de gemeente Den Haag en Utrecht mag je maximaal 203 euro netto per maand bijverdienen. De contactpersoon in je eigen gemeente kan hierover meer details vertellen. Uitgebreide informatie staat op Proef met bijverdienen in de bijstand.
Houdt je baas belasting in?
Op de website van de belastingdienst wordt deze situatie uitgelegd. Eerst moet het bedrijf vaststellen wat de relatie is met de thuiswerker. Er zullen heel weinig thuiswerkers zijn die een vaste thuiswerk baan hebben. Echter als je aan bepaalde voorwaarden voldoet kan je wel een ‘fictieve dienstbetrekking’ hebben. Je bent dan wel niet in vaste dienst maar het bedrijf zal je wel als zodanig moeten behandelen. Dit betekent dat het bedrijf waar je werkt dan voor jouw de inkomstenbelasting betaalt.

fictief dienstverband
Een van de voorwaarden voor een ‘fictief dienstverband’ is dat je maandelijks minimaal 40% van het minimumloon verdient. Ook moet je minimaal 1 maand (30 dagen) voor het bedrijf gewerkt hebben of er voor onbepaalde tijd werken. Werk je een aantal dagen per maand of af en toe een weekendje dan ben je geen ‘fictieve werknemer’. Je moet dan zelf je verdiensten met thuiswerk opgeven en hierover belasting betalen.

Bijverdienen met thuiswerk

Extra bijverdienen met thuiswerk? Geen inpakwerk maar met een leuke werkzaamheden? Voorbeelden zijn: sieraden maken, een webshop beginnen, fotografie (voor goede foto’s krijg je geld), creatief schrijven, thuiskapper, belasting invullen voor andere mensen, detective worden of een cateringbedrijfje starten. Kijk hier voor meer info.

Thuiswerken

Administratief thuiswerk
Geld verdienen met eigen website
Online Enquêtes Invullen
Thuiswerk inpakwerk