Bijverdienen bijstandsuitkering

Door | 10 april 2016

hand-met-euros

bijverdienen bijstandsuitkering

Zit je in een uitkering dan moet je de extra bijverdiensten (inpakwerk/thuiswerk) opgeven bij de uitkeringsinstantie. In de bijstand mag je vaak bijverdienen. In Amsterdam mag je naast je bijstandsuitkering 220 euro bijverdienen per persoon voor maximaal 6 maanden. Ben je jonger dan 27 jaar en je hebt een bijstandsuitkering? Als je dan thuiswerk doet dan worden doorgaans alle extra inkomsten ingehouden op je bijstandsuitkering. Alleenstaande ouders van 27 jaar of ouder met jonge kinderen (tot 12 jaar) kunnen meestal aanspraak maken op een verlengde regeling en mogen 30 maanden bijverdienen. De gemeente Utrecht en Den Haag hebben dezelfde regelingen. De contactpersoon in je eigen gemeente kan hierover meer details vertellen.

Bijverdienen met thuiswerk

Extra bijverdienen met thuiswerk? Geen inpakwerk maar met leuke werkzaamheden? Voorbeelden zijn: thuiskapper, belasting invullen voor andere mensen, detective worden, cateringbedrijfje starten, een webshop beginnen, fotografie (voor goede foto’s krijg je geld), blogger of creatief schrijven? Kijk hier voor meer info. Een stuk eenvoudiger is het invullen van online enquetes. Meedoen levert al snel enkele euro’s per keer op. Meer ideeën van leuke thuiswerkbanen staan op de homepage.
Houdt je baas belasting in?
Op de website van de belastingdienst wordt deze situatie uitgelegd. Eerst moet het bedrijf vaststellen wat de relatie is met de thuiswerker. Er zullen heel weinig thuiswerkers zijn die een vaste thuiswerk baan hebben. Echter als je aan bepaalde voorwaarden voldoet kan je wel een ‘fictieve dienstbetrekking’ hebben. Je bent dan wel niet in vaste dienst maar het bedrijf zal je wel als zodanig moeten behandelen. Dit betekent dat het bedrijf waar je werkt dan voor jouw de inkomstenbelasting betaalt.

fictief dienstverband
Een van de voorwaarden voor een ‘fictief dienstverband’ is dat je maandelijks minimaal 40% van het minimumloon verdient. Ook moet je minimaal 1 maand (30 dagen) voor het bedrijf gewerkt hebben of er voor onbepaalde tijd werken. Werk je een aantal dagen per maand of af en toe een weekendje dan ben je geen ‘fictieve werknemer’. Je moet dan zelf je verdiensten met thuiswerk opgeven en hierover belasting betalen.

Thuiswerken

Administratief thuiswerk
Geld verdienen met eigen website
Online Enquêtes Invullen
Thuiswerk inpakwerk