Belasting betalen

Moet je voor thuiswerk belasting betalen?

Het antwoord is helaas ja. Wanneer je voor een bedrijf werkt of een uitkering hebt dan houdt de werkgever/overheid automatisch al belasting in. Bij thuiswerk moet je de inkomsten zelf opgeven bij je uitkeringsinstantie of (als je werkt) bij je jaarlijkse belastingopgave.

Thuiswerk & uitkering

Bij veel gemeenten mogen mensen van 27 jaar en ouder een kwart van de bijverdiensten houden met een maximum van €196 per maand als ze een bijstandsuitkering hebben. Er mag over maximaal 6 maanden bijverdiend worden per persoon. Heb je een partner, dan mag hij/zij ook zes maanden €200,- per maand bijverdienen. Bij elkaar is dat dus €400 per maand over een periode van 6 maanden. De regeling hoef je niet apart aan te vragen; je hoeft de bijverdiensten alleen maandelijks op te geven bij de bijstand. Alleenstaande ouders met jonge kinderen kunnen soms extra voordeel genieten doordat ze drie jaar langer 12.5% mogen houden van hun bijverdiensten. Ook bij andere uitkeringen mag je vaak een gedeelte van de bijverdiensten houden (zie het artikel over de Wajong). Het beste is dit om vooraf te controleren bij je gemeente of uitkeringsinstantie UWV.Werk & thuiswerken

Heb je een baan dan moet je het thuiswerk opgeven worden als extra inkomsten bij de jaarlijkse belastingaangifte. Je zal dan minimaal 36.5% belasting betalen over je inkomsten van thuiswerk. Als het thuiswerkbedrijf jouw verdiensten bij de Belastingdienst opgeeft en jijzelf verzwijgt het dan is de kans groot dat je naderhand een navordering (+ mogelijke boete) krijgt.

Werkbonus is vervallen7

Er zijn allerlei regels die de kortingen wel beperken. Zo kreeg je de arbeidsbonus alleen als je minimaal €17.327 verdiende en niet meer dan €33.694. Dit betekende dat als je (gezamenlijk) inkomen onder deze grens zat je kon fluiten naar de werkbonus.

Vrijstelling van belasting

Heffingskortingen zijn vrijstellingen die de belastingdienst geeft en die vooral ten goede komen aan de laagst betaalden en gezinnen met jonge kinderen. Belangrijke heffingskortingen zijn: inkomensafhankelijke combinatiekorting (max €2900 voor gezinnen met kinderen tot 12 jaar), algemene heffingskorting (€2477), arbeidskorting voor lagere inkomens (max €1723 bij loon of winst) en de werkbonus (max €1100 bij een inkomen tot 120% van het minimum). Meer informatie is te lezen op belastingvrij bijverdienen
tags: geld verdienen naast fulltime baan, thuiswerk verdiensten, cv voorbeelden