Bijverdienen met fotografie

Door | 10 april 2016

Bijverdienen met fotografie

Als je het leuk vindt om foto’s te maken dan kan fotografie een manier zijn om geld bij te verdienen. Hoeveel geld precies hangt van de kwaliteit van de foto’s af. Stel je eigen voor. Je gaat op naar buiten en maakt foto’s van zaken die jouw interesse hebben. Deze plaats je vervolgens thuis via je computer op gespecialiseerde websites. Vinden bezoekers de foto’s mooi dan kunnen ze deze online kopen. De fotowebsite betaalt jouw vervolgens uit. Hoe meer foto’s er worden verkocht, hoe meer jij gaat bijverdienen.

Foto’s van Wikipedia
Hoe gaat het in zijn werk? Bijna elke website heeft foto’s nodig. Een hele bekende site waar je vaak gratis foto’s van kunt halen is Wikipedia. Als er vermeld staat dat de foto in de ‘public domain’ is dan mag je hem op je eigen blog of website gebruiken. Is het echter een foto die onder de ‘GNU Free Documentation License’ valt dan ben je verplicht de maker van de foto te vermelden. Ook zijn er speciale fotosites waar je gratis foto’s mag halen. Voor de beste foto’s wordt geld gevraagd.
Foto’s kopen
Er zijn een aantal gespecialiseerde websites waar amateurfotografen hun foto’s naar toe kunnen sturen. De foto’s worden beoordeeld op kwaliteit voordat ze opgenomen worden in de database. Op een van de grootste fotosites mag je de eerste keer je 10 beste foto’s inzenden. Als er van die tien stuks 1 wordt goedgekeurd mag je er veel meer uploaden. Dit geeft al aan dat er een kritische selectie is en je er wel je best voor moet doen. De prijs die je krijgt voor een foto kan een paar dubbeltjes zijn tot wel 5 dollar. Dat lijkt misschien niet veel maar als je foto vervolgens duizenden keren gedownload wordt dan kan je verdiensten behoorlijk op lopen!

Kleine en grote ondernemingen sluiten een abonnement af als ze foto’s kopen uit de database. Ze mogen de foto’s dan voor meerdere publicaties gebruiken. Voor 750 afbeeldingen wordt 199 euro per maand betaald (maandelijks opzegbaar). Het staat vrij voor iedereen om foto’s in te sturen maar alleen kwalitatieve afbeeldingen maken een goede kans om door de selectie te komen. De foto moet bijvoorbeeld minimaal 4 MB-5 MB groot zijn.

Cursus fotografie
Wil je je kansen sterk vergroten dan kan je overwegen om een cursus fotografie te volgen. In deze cursussen ontdek je de mogelijkheden van de camera en waar je op moet letten om foto’s te maken die opvallen bij de professional. Er is al een fotografie cursus vanaf 99 euro. Een stap hoger is de cursus Beroepsfotografie die je wegwijs maakt in het wereldje van de professionals. Als de cursus te maken hebt met je toekomstig beroep (Freelance fotograaf?) dan is er een mogelijkheid om de cursus van de inkomstenbelasting af te trekken.

Thuiswerk banen

Online Enquêtes Invullen
Administratief thuiswerken
Thuiswerk in avonduren