50 plus barometer – thuiswerk

Door | 10 april 2016

Senioren zoeken werk
Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) houdt iedere twee maanden bij wat de arbeidskansen zijn van de 50-plussers. Deze rapportage wordt de ‘Barometer 50-plus’ genoemd. Nederland vergrijst in een rap tempo. In 1950 was 32% van de bevolking 50-plus. Over vier jaar (in 2019) is dat 50% van de bevolking. Hoe krijg je de oudere werklozen weer aan het werk vraagt het UWV zich af? Is thuiswerk een idee?

Thuiswerk banen

Online Enquêtes Invullen
Administratief thuiswerken
Thuiswerk in avonduren
Digitaal thuiswerken

Hoge werkloosheid 50-plus
Voor het eerst in zes jaar tijd stroomden er in 2015 iets meer 50-plussers uit de WW dan dat er mensen binnenstroomden. In april 2015 waren er 200.200 mensen die een ww-uitkering hadden. De afgelopen 16 jaar tijd is de werkeloosheid in deze groep (50-65 jaar) niet zo hoog geweest als nu.Het UWV verwacht dat in 2016 de arbeidsmarkt voor 50-plussers aan zal trekken en meer mensen een baan gaan vinden. De vraag is natuurlijk: wat voor baan zal dit worden? Er zijn meer dan ooit tevoren flexbanen. Er werken inmiddels al ruim 3 miljoen mensen als zzp-er, uitzendkracht of met thuiswerk. Heel vaak tegen een stuk lager loon als iemand met een vast contract. En dit is niet omdat de mensen dit zo graag wensen.

Waar werken de meeste ouderen?
De meeste ouderen werken in de sector gezondheidszorg, welzijn en cultuur (33%). Andere sectoren waar relatief veel ouderen werken zijn de financiële en zakelijke dienstverlening (21%) en in de handel (17%). Ouderen werken steeds langer door. Dit komt door de verlenging van de pensioenleeftijd en de afschaffing van de VUT.

Scholing
Om meer 50-plussers aan het werk te krijgen is het UWV begonnen met de campagne ‘Open voor 50-plus‘. Ze hopen hiermee meer werkgevers te overtuigen dat ze ouderen in dienst moeten nemen. Hiervoor gebruikt het UWV scholingsvouchers en subsidie. Door deze financiele prikkel weten uitzendbureau’s steeds meer oudere werknemers aan een (tijdelijke) baan te helpen. Bedrijven mogen maximaal drie keer iemand tijdelijk in dienst nemen. Hierna moet er een vast contract worden aangeboden.

Geen voucher? Cursus of thuiswerk

In de rapportage wordt het verhaal verteld van een 50-plusser die werkloos werd. Omdat mensen op zijn werk hem destijds vaak om raad vroegen is hij een coachingsopleiding begonnen. Dit was mogelijk met een scholingsvoucher. Het bedrijf moet je dan wel minimaal drie maanden in dienst nemen voor minimaal 12 uur per week. Mocht je nog geen bedrijf gevonden hebben dan kan je zelf ook je arbeidskansen vergroten door een cursus of opleiding te volgen. Kun je moeilijk een baan vinden buiten de deur? Thuiswerk kan dan een oplossing zijn. Als je een leuke website in elkaar weet te knutselen dan kun je deze bijvoorbeeld ook maken voor andere mensen. Een goedkope website bij een ICT bedrijf kost al snel een paar honderd euro. Als jij die weet te maken in een paar daagjes tijd dan verdien je toch aardig wat geld bij. Kijk hier eens om wat thuiswerk ideeen op te doen.