Bijverdienen in de WW

Door | 10 april 2016

regels zijn veranderd
Sinds 1 juli 2015 zijn de regels veranderd voor bijverdienen in de WW. Het is nu aantrekkelijker geworden om bij te verdienen. Voortaan mag 30% van de verdiensten gehouden worden. Het maximum wat men mag ontvangen (WW + bijverdiensten) is 87.5% van de uitkering. De eerste twee maanden ontvang je 75%. De resterende maanden krijg je 70%.

Bijverdienen in de ww voor 1 juli 2015

Voor 1 juli 2015 waren de regels niet gunstig. Degenen die een uitkering kregen voor 1 juli 2015 blijven in deze oude (ongunstige) regeling zitten. Als je in de oude regeling een keer werkte dan werd deze bijverdienste afgetrokken van de uitkering. Bovendien werd deze verdienste maandelijks in mindering gebracht op de rest van je WW-uitkering. Ook al had je maar eenmalig een keer gewerkt.

Thuiswerk banen

Administratief thuiswerk
ZZP’er worden (parttime/fulltime)
Eigen website/webshop maken
Bijverdienen vanuit huis
Online Enquêtes Invullen
Bijverdienen na 1 juli 2015

In de nieuwe regeling moet je iedere maand je verdiensten opgeven aan het UWV. Ook al heb je niets verdiend dan moet je dit toch doorgeven via ‘Mijn UWV’ met het formulier ‘Inkomstenopgave’. Als je niets doorgeeft aan het UWV dan ontvang je ook geen uitkering. De uitkering wordt niet meer automatisch gestort. Daar staat dus tegenover dat je 30% van de verdiensten mag houden. De overheid hoopt zo de werkzoekenden beter te motiveren om sneller naar werk op zoek te gaan.

voorbeeld: bijverdienste van 500 euro
Stel je had een inkomen van 2000 euro bruto. Dan krijg je (in 2017) over de eerste twee maanden 75% = 1500 euro. Na twee maanden WW zakt dit naar 70% = 1400 euro. Zou je (na twee maanden in de ww) met thuiswerk in een maand 500 euro bijverdienen, dan mag je hiervan een gedeelte houden. In het voorbeeld zou je dan krijgen:
2000 euro loon
-500 bijverdiensten
=1500 euro
De WW-uitkering wordt: 1500 euro x 70% = 1050 euro.
De verdiensten waren 500 euro
Totaal (uitkering + bijverdiensten) is 1550 euro

Een tweede (eenvoudiger) reken voorbeeld is om 30% te nemen van de verdiensten. In dit voorbeeld: 30% x 500 euro + 70% van het loon = 1550 euro.

bijverdienen per 4 weken

Het kan zijn dat je iedere maand werkt en je bijverdiensten per 4 weken worden gestort. Je krijgt dan 13 x loon per jaar. Bij de WW geef je iedere maand je bijverdiensten door (12 x per jaar). Er zal dan een maand bijzitten waarin je verdiensten opgeeft voor twee periodes waardoor het mogelijk is dat je die maand dan geen WW-uitkering krijgt.

vakantiegeld
Het vakantiegeld wordt ieder jaar in mei uitbetaald

Bijverdienen met thuiswerk
Extra bijverdienen met thuiswerk? Geen inpakwerk maar met een leuke werkzaamheden? Voorbeelden zijn: sieraden maken, een webshop beginnen, fotografie (voor goede foto’s krijg je geld), creatief schrijven, thuiskapper, belasting invullen voor andere mensen, detective worden of een cateringbedrijfje starten. Kijk hier voor meer info.