Eigen baas worden

Door | 12 december 2016

Eigen baas worden? Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er in 2016 ruim 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Vooral de afgelopen jaren is het aantal Zelfstandigen Zonder Personeel (zzp) sterk gegroeid. Van alle startende bedrijven is inmiddels 96% een zzp-er. De meerderheid is man (62%). Bijna de helft van de ZZP-ers vallen in de groep 45-65 jaar. Dit is niet zo vreemd. Als je werkloos wordt dan is de kans kleiner geworden dat een bedrijf je nog wilt aannemen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 401.000 ZZP-ers een opleiding hebben gehad op middelbaar niveau. Een paar duizend meer (407.000) hadden zelfs een opleiding op HBO-univeau of hoger. Ruim 193.000 zzp-ers hebben een lage opleiding genoten. Veel zzp-ers werkten vroeger thuis achter hun bureau in de dienstverlening. Tegenwoordig zijn kleine zelfstandigen actief in de bouw en in de zorg.

Thuiswerk banen

Online Enquêtes Invullen
Administratief thuiswerk
ZZP’er worden (parttime/fulltime)
Eigen website/webshop maken
Bijverdienen vanuit huis




Hoe wordt ik eigen baas?

De belangrijkste stap is door je eigen in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Je kan er ook advies in informatie krijgen.

De meeste zzp’ers of freelancers kiezen ervoor om als eenmanszaak te starten. Je geniet dan gunstige fiscale voordelen (meer belastingaftrek dan werknemers) maar bent ook hoofdelijk aansprakelijk voor schulden. Dat betekent als je eenmansbedrijf failliet zou gaan dat je vermogen (huis, spaargeld) niet veilig is. Door een BV te beginnen ontkom je hier aan. Je kunt met een BV je prive vermogen apart houden van je zaken. Als je financiering nodig hebt dan zul je een ondernemingsplan moeten schrijven. Hierin beschrijf je hoe je winst denkt te maken. Het ondernemingsplan moet realistisch zijn en goed onderbouwd anders zal de bank er geen geld in stoppen. De Kvk meld je vervolgens aan bij de belastingdienst. Over producten of diensten die jij verkoopt moet je namelijk Btw heffen en dit weer afdragen aan de belastingdienst. Een goede administratie is dus belangrijk. Tegenwoordig gaat de boekhouding grotendeels via de computer. Als je dit niet zelf kunt/wilt doen dan heb je een boekhouder nodig.

Op zoek naar werk

Als eigen baas bepaal je zelf je werktijden. Door goed te kijken wat normaal is in jouw branche bereken je een uurloon. In sommige sectoren is het lastiger geworden om als eigen baas te werken. Denk bijvoorbeeld in de bouw waar veel Oost-Europeanen werken. Deze werken vaak via schimmige constructies van uitzendbureaus tegen een laag salaris. Ga je echter klussen bij mensen thuis dan is betrouwbaarheid weer een groot pluspunt en ben je in het voordeel. De meeste zzp-ers werken in de dienstensector. Veel zzp-ers sluiten zich aan bij een netwerk of brancheorganisatie. De KvK kan je hierover meer vertellen. Dit vergroot de kansen op werk. Ook een website en actief zijn op social media (Facebook) zijn belangrijk om klanten te bereiken. Wil je wat ideeen op doen om eigen baas te worden?




Uitkering

Er is wel een keerzijde aan het ondernemerschap. Bij ziekte of weinig werk sta je er alleen voor. Je kan je hiervoor verzekeren maar arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn erg duur voor zzp-ers. De meeste mensen beginnen er dan ook niet aan om zich hiervoor te verzekeren. Is je inkomen minder dan het sociaal minimum en ben je de enige in het gezin met inkomsten? Dan kan de gemeente dit aanvullen maar alleen als je een beperkt eigen vermogen hebt.