Vertaler worden

Door | 20 november 2016

Vertalen is de perfecte thuiswerkbaan

Vertaler worden is een van de mooiste thuiswerkbanen die je kunt bedenken. Het werk is eenvoudig te doen van achter je laptop thuis. Bovendien zijn de verdiensten goed. Zeker als je eigen baas bent. Het vertaalwerk komt van vertaalbureaus, bedrijfsleven en de overheid.

Thuiscursus vertaler worden

De meest complete thuiscursus tolk en vertalen is van de LOI. Deze cursus is echter niet goedkoop. De opleiding duurt 48 maanden net als bij een gewone hogeschool. De kosten zijn bijna 170 euro per maand. In totaal betaal je dus 48 x 169 euro exclusief examenkosten. Het diploma wat je uiteindelijk behaalt is een Bachelor diploma dat je kansen op een baan sterk verhoogt. Vertaalbureaus krijgen vaak sollicitaties van mensen die willen vertalen omdat ze een tweede taal spreken. Echter zonder de juiste kennis is het niet eenvoudig om vertaalwerk te vinden.

Opleiding vertaler

Vertaalwerk komt van opdrachten uit het bedrijfsleven. Niet ieder bedrijf kan zich immers de dure kosten van een vertaalbureau veroorloven. Er zijn genoeg kleine bedrijfjes die exporteren naar het buitenland. De LOI heeft een aantal cursussen die een voorbereiding geven op het vertaalwerk. Zo is er het HBO-programma Vertalen in de praktijk dat slechts een maand duurt. Deze cursus is geschikt als je begint met vertalen. Je leert werken met verschillende vertaalprogramma’s. Met een professioneel programma kun je woorden en uitdrukkingen vertalen en krijgt men synoniemen van een woord of uitdrukkingen. Desondanks moet je geen wonderen verwachten van een korte cursus. Een volledige opleiding vertalen kost 36 maanden en kost duizenden euro’s.

Thuiswerk banen

Online Enquêtes Invullen
Administratief thuiswerk
ZZP’er worden (parttime/fulltime)
Eigen website/webshop maken
Bijverdienen vanuit huis

Hogescholen voor vertaler en tolk

Er zijn twee hogescholen in Nederland die HBO-opleidingen hebben voor vertaalwerk.
– ITV Hogeschool voor Tolken en Vertalen (Utrecht)
– Hogeschool West-Nederland voor Vertaler en Tolk (Den Haag)
Ben je nog jong, woon je thuis en heb je recht op studiefinanciering? Dan zou een opleiding gefinancierd kunnen worden door de overheid. Je bouwt wel een studieschuld op die je in de loop van de jaren moet terugbetalen.