Bijverdienen met pensioen

Door | 2 oktober 2017

Veel senioren die met pensioen gaan hebben niet voldoende geld om rond te komen. Vooral diegenen die chronisch ziek zijn en/of hoge medische kosten hebben kunnen een bijverdienste goed gebruiken. Is het bijverdienen met pensioen toegestaan?

AOW partnertoeslag is verdwenen
In de regel is bijverdienen met pensioen geen probleem als je AOW hebt en alleen bent. Heb je echter een partner die nog geen 65 is dan kan dit compleet anders zijn. Tot 2015 kreeg degene die met pensioen ging een AOW uitkering. De partner kreeg een AOW-toeslag die op kon lopen tot 50% van het minimum inkomen. Deze partnertoeslag is echter afgeschaft onder het mom van dat steeds meer mensen een baan hebben en zelfvoorzienend zijn. Het is natuurlijk een bezuinigingsmaatregel. Senioren die voor 2015 een AOW partnertoeslag hadden behouden deze. Nieuwe gevallen (2015 en later) krijgen geen partnertoeslag meer en dit kan veel geld kosten. Als de partner geen inkomsten heeft dan kan er een aanvulling zijn van de aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO).

Thuiswerk banen

Online Enquêtes Invullen
Administratief thuiswerk
ZZP’er worden (parttime/fulltime)
Eigen website/webshop maken
Bijverdienen vanuit huis

Kan veel geld kosten
De tweede partner (die nog niet met pensioen is) krijgt vanaf 2015 geen toeslag meer. De overheid hoopt dat mensen hierdoor een baan gaan zoeken (mochten ze geen werk hebben). Bijverdienen met thuiswerk kan een goede keuze zijn voor de partner die geen reguliere baan heeft. Mocht de partner niet in staat zijn om te werken en kan ze niet terugvallen op een uitkering (ziektewet, WAO, WW) dan is een aanvulling van de bijstand mogelijk. Echter voor een aanvulling van de bijstand mag men niet teveel vermogen hebben (11.800 spaargeld). Heeft men een eigen huis dan is een aanvulling van de sociale dienst meestal niet mogelijk. Als de partner geen baan heeft of weinig bijverdient dan kun je onder het sociaal minimum geraken.

Bijverdienen met AOW (18,65% belasting)
Als AOW-er ben je best wel interessant voor een werkgever. Je belastingpercentage is een stuk lager als iemand die nog niet met pensioen is. Je betaalt immers geen premie meer voor AOW, WAO, WW en ziektewet. Inkomsten t/m €19.981 vallen onder de eerste belastingschaal (18,65%). Liggen je gezamenlijke inkomsten tussen de €19.982 t/m € 34.129 dan is het belastingpercentage 22.9%. Iemand die nog niet met pensioen is betaalt in de 2e schijf 40.8%. Bijverdienen met pensioen kan dus zeer lonend zijn. Als AOW-er kun je aanspraak maken op 13 weken ziektegeld maar niet meer op WW of WAO. Een werkgever hoeft hooguit 13 weken ziektegeld te betalen als je ziek bent. Voor een werknemer die nog niet met pensioen is moet de werkgever twee jaar lang het salaris/ziektegeld door betalen.

Bijverdienen met thuiswerk
Extra bijverdienen met thuiswerk? Geen inpakwerk maar met een leuke werkzaamheden? Voorbeelden zijn: sieraden maken, een webshop beginnen, fotografie (voor goede foto’s krijg je geld), creatief schrijven, thuiskapper, belasting invullen voor andere mensen, detective worden of een cateringbedrijfje starten. Kijk hier voor meer info.

VUT en prepensioen
Zit je in de VUT dan is het beste dat je contact opneemt met je pensioenfonds wat de regels hier omtrent zijn. Ben je meer dan 5 jaar voor je AOW leeftijd met de VUT gegaan dan is de belastingdienst meer alert op bijverdienen. Als ze kunnen aantonen dat men al plannen had om werkzaamheden te verrichten voordat de VUT inging kan er zelfs een boete gegeven worden. Dit komt omdat de VUT eigenlijk bedoeld is dat oudere werknemers (vrijwillig) plaats maken voor jongere werknemers. Bijverdiensten in de VUT worden bij de uitkering opgeteld en worden gewoon belast. T/m €19.981 betaalt men 36.5% belasting. Inkomsten van €19.982 t/m €67.071 worden met 40.8% belast. Over inkomsten boven de €67.071 betaalt men 52% belasting.

Tags: thuiswerk, bijverdienen, pensioen, vut, prepensioen, AOW, thuiswerken, bijverdiensten, belasting, partner