Bruto Netto

Door | 1 september 2018

Bruto netto verschil
Wat is het verschil tussen bruto en netto? Je bruto salaris is het totale loon wat je verdient. Er moet echter nog belasting en premies worden ingehouden. Dit doet de werkgever voor jouw. Je houdt daarna een salaris over wat je netto op je bankrekening krijgt uitgekeerd.

Bruto netto salaris & uitkering
Als je een online vergelijker invult houdt dan rekening of het om een maand gaat of per 4 weken. Bij een ww-uitkering vul je het sociale verzekeringsloon. Dit is inclusief vakantiegeld en een eventuele 13e maand. Belangrijk om te weten is dat de online tool een indicatie is wat je kan verwachten. Het exacte bedrag kan afwijken door persoonlijke factoren.

Thuiswerk banen

Administratief thuiswerk
ZZP’er worden
Eigen website/webshop maken
Online Enquêtes Invullen
Bijverdienen vanuit huis
14 euro per uur

Belasting betalen
We hebben in Nederland verschillende belastingschalen. Loon tot 19.220 euro per jaar wordt belast met 36,55% belasting. Je moet hierbij denken aan loonbelasting maar er wordt ook geld ingehouden voor de volksverzekeringen Algemene ouderdomswet (AOW), Algemene nabestaandenwet (ANW) en de Wet langdurige zorg (WLZ). Ook betaalt de werkgever premie voor de WW, WAO en WIA. Je hebt hier geen omkijken naar. Dit doet de werkgever voor jouw. Je bruto netto salaris wordt niet met 36,55% verlaagd omdat de belastingdienst ook een aantal heffingskortingen en arbeidskortingen geeft aan belastingplichtigen.

Bruto netto thuiswerk
Heb je een thuiswerkbaan dan moet je meestal zelf aangifte doen bij de belastingdienst. Dit kun je doen tijdens de aangifte inkomstenbelasting die ieder jaar voor 1 mei ingevuld moet worden. Geef je je verdiensten niet op dan weet de belastingdienst dit meestal toch wel omdat een normaal inpakbedrijf of thuiswerkbedrijf jouw verdiensten wel opgeeft bij de belastingdienst. Als jouw aangifte dan afwijkt van wat de belastingdienst in hun computers heeft dan krijg je een naheffing en eventueel een vergrijpboete van 25% (bij grove schuld) of 50% (bij opzet). Het niet vermelden van inkomsten uit sparen en beleggen wordt het zwaarst bestraft (150%).