Werken en toch arm

Door | 3 oktober 2018

Vandaag in het nieuws: een groeiend aantal Nederlanders dat werkt en toch arm is. Volgens een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau gaat het om 320.000 mensen die werkend en arm zijn. Echt nieuw is het allemaal niet. Wie even dieper googelt zal op artikelen uit 2016 stuiten en er zullen vast meer nieuwsberichten zijn over werken en toch arm.

5.3% armen in Nederland onder werkende bevolking
In Nederland ligt het percentage armen onder werkende mensen op 5.3%. Dat is iets hoger als in Belgie maar minder hoog dan in Duitsland (9.4%) en het Verenigd Koninkrijk (12.4%). Hoe kan dat werken en toch arm? De kinderbijslag en de kinderopvang zijn duurder als in onze buurlanden. Er zijn media die denken dat mensen vergeten om toeslagen aan te vragen en dat ze daarom zo weinig geld hebben… Ik zelf denk dat het komt door de flexibele arbeid en het feit dat veel werkgevers gewoon het minimumloon betalen ondanks dat er een groot tekort is aan personeel. In verschillende sectoren werken veel Oost-Europeanen. Voor hun is 9 euro bruto nog niet eens zo slecht vergeleken met hun uurlonen in Polen, Bulgarije en Roemenie. Over die 9 euro moet je dus nog belasting betalen. Verdien je geld bij met thuiswerk dan kun je tot 6000 euro belastingvrij bijverdienen.

Werkgevers betalen niet meer als minimumloon
Het is toch vreemd dat je in de horeca ’s avonds of in het weekend moet werken maar toch het minimumloon krijgt? Valt het weer tegen en/of is niet genoeg werk dan moet je onbetaald naar huis. Iemand met een vaste baan zal dat niet overkomen. Die wordt niet onbetaald weggestuurd als er even niets te doen is. Ook hoeven werknemers in vaste dienst niet voor het minimumloon te werken op zondag of in de avonduren. Als tijdelijke kracht heb je weinig rechten; werkgevers houden zich aan de wet. En die zegt dat een toeslag niet verplicht is voor werken buitenom de gewone uren. De vakbond daar heb je weinig aan want die houden zich vooral bezig met leden. Tijdelijke krachten zijn bijna nooit lid van de vakbond. En de Partij van de Arbeid maakt zich druk om andere zaken en heeft zich daarmee gedecimeerd tot een dwerg. Bij Postnl voegen ze gewoon twee banen in elkaar! Als bezorger mag je nu op straat je post gaan sorteren.

Werken en toch arm

Wie zijn dat die mensen die werken en toch arm zijn? Het zijn vooral de laagstbetaalden met geen of weinig scholing en ZZP’ers die te weinig werk hebben om van te leven. Zij doen eenvoudig productiewerk in fabrieken en loodsen zoals inpakwerk, ompakken, sealen, labelen, sorteren en schoonmaken. Tegen het minimumloon en op een flexibele basis. Werken wanneer de baas je nodig hebt. ATV dagen, pensioen, doorbetaalde vakantiedagen, toeslagen en een werkweek van 40 uur horen daar niet bij.

Amazon toont beterschap
Amazon stond lang bekend om zijn slechte werkomstandigheden. In Amerika hebben werknemers nog minder rechten als bij ons. Heb je daar geen werk dan heb je een serieus probleem. Amazon was ook zo’n bedrijf dat mensen weinig betaalde. Het bedrijf maakte deze week bekend dat het de lonen sterk zal verhogen. Iedereen krijgt nu minimaal 15 dollar per uur. Dat lijkt er meer op. Als bedrijven in Nederland nu ook eens 15 euro per uur gaan betalen voor parttimers in het weekend/avonduren dan is er een goede kans dat er minder mensen werken en toch arm zijn.

Laat je omscholen

Ben jij het ook beu om voor een habbekrats te werken? Denk dan eens na over een bij- of omscholing. In de zorg en ICT kunnen ze op het moment goed mensen gebruiken. Met een thuisstudie kun je een wettelijk erkend diploma halen dat evenveel waard is als op een dagschool. Zo’n volledige opleiding is met een stage. De kortste volledige opleiding in de zorg duurt 12 maanden. Je wordt dan opgeleid tot Helpende Zorg en Welzijn (MBO-2 niveau). Zes maanden langer duurt de opleiding Verzorgende IG of Persoonlijk Begeleider. Je kunt dan als gediplomeerde in de thuiszorg werken. Wil je niet te lang leren en/of stage lopen dan kun je kijken voor een Basisopleiding (vanaf 6 maanden).

ICT Cursus

Kun je redelijk leren kijk dan eens voor een ICT cursus. Er is behoorlijk veel vraag naar ICT mensen. Het meeste kans op werk heb je met een opleiding op MBO-4 of hoger. Bijvoorbeeld netwerk- of ICT beheerder of webdesigner. ICT werk leent zich goed als thuiswerk. Je kunt er prima mee bijverdienen naast een andere baan. Een aantal ideeen staan op de goedkope cursus pagina.

Thuiswerken

Laagopgeleiden op de arbeidsmarkt
Voor je eigen beginnen als zzp-er