Thuiswerken Nederland

Door | 10 april 2016

Thuiswerk & Thuiswerken

Thuiswerk is voor veel mensen nog steeds synoniem met montage- en inpakwerk in je eigen huis. Werk dat aan de keukentafel wordt verricht met stapels dozen en materiaal. Thuiswerken is meer het ‘moderne thuiswerk’; ipv naar kantoor gaan werkt men thuis op de computer achter het eigen bureau. Het heeft bijnamen als ‘Het Nieuwe Werken’ of ‘flexibele werken’.
Voordelen thuiswerken
Goede redenen voor een bedrijf om met thuiswerken te beginnen kunnen zijn:
– hogere productiviteit
– vermindering reiskosten
– besparing op werkplekken
– kinderopvang kosten omlaag
– minder ziekteverzuim
– mensen met een handicap kunnen thuis makkelijker werken

Nadelen thuiswerken
Een belangrijke reden tegen thuiswerken is dat veel werkgevers toch graag zicht houden op hun werknemers wat ze precies uitvoeren. Men is bang voor misbruik van de vrijheid. Andere nadelen zijn dat er minder contact is met collega’s en een slechtere bereikbaarheid.

Thuiswerk banen

Online Enquêtes Invullen
ZZP’er worden
Eigen website/webshop maken
Fotografie – verkoop jouw foto’s
Teksten schrijven voor websites

NIPO onderzoek
In het verleden deed het NIPO een groot onderzoek. Hieruit bleek dat een grote meerderheid van de Nederlanders (85%) zeer positief staan tegenover flexibel werken. Gezinnen zien als voordeel de betere zorg voor de kinderen. Andere voordelen zijn de vermindering van reistijd, meer tijd om te winkelen, minder stress en meer tevredenheid over de baan. Uit het onderzoek bleek dat 35- tot 44-jarigen het meest flexibel werkten.

CBS onderzoek
Het meest recente onderzoek van CBS naar thuiswerken dateert van mei 2018. Veel thuiswerkers zijn werkzaam in het onderwijs, informatie & communicatie terwijl de bouw en horeca hierin laag scoort. In 2005 lag het percentage thuiswerkers op 25 procent. In 2010 was dat 27 procent. In 2018 werken 3,1 miljoen mensen wel eens thuis (op een werkzame bevolking van 8,5 miljoen). De meerderheid werkt incidenteel thuis (1,9 miljoen mensen).

Platformen thuiswerken
Het Platform Slim Werken Slim Reizen is een samenwerking van 50 werkgevers, regio’s, rijksoverheid en werknemersorganisaties op het gebied van HNW. Het platform stopte op 1 janauri 2013. De website was daarna nog een tijd actief maar is inmiddels een redirect geworden naar Beterbenutten.nl

Bedrijven & HNW
Steeds meer bedrijven in Nederland zijn begonnen met een verandering van hun kantoorinrichting gebaseerd op het Nieuwe Werken. Bekende namen zijn o.a Capgemini, Microsoft, IBM, Vodafone, ASR Verzekeringen, Achmea en zorgverzekeraar VGZ. Ook veel gemeentes creeren steeds meer flexibele werkplekken volgens de principes van HNW.

Business Week onderzoek
In het magazine Bloomberg Business Week stond juni 2012 een verslag over thuiswerken. Het werd gemaakt voor technologie bedrijf Citrix onder 1043 kantoorwerkers die wel eens thuis werkten. Enkele uitkomsten waren: 43% van de werknemers keek televisie, 20% speelde videospelletjes, 24% dronk alcohol, 26% deed een dutje en 35% van de mensen verrichtte ook taken in de huishouding. In het zelfde artikel stond tevens een Chinees onderzoek naar thuiswerken uitgevoerd door de Stanford University. In dat onderzoek kwam naar voren dat de productiviteit van de thuiswerkers groter was als van degenen die op kantoor werkten.

Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP)
Het Sociaal en Cultureel Planbureau (scp.nl) publiceerde in augustus 2012 het onderzoek ‘Belemmerd aan het werk’.De reportage gaat over ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid onder Nederlandse werknemers. Hun conclusie was dat thuiswerken positief is wanneer dat wordt beperkt tot maximaal 20 procent van de werktijd. De combinatie van telewerk en thuiswerk kan het ziekteverzuim met 0,6 procentpunt verlagen.

Thuiswerken & relatie
Professor Tim Golden van het Rensselaer Polytechnic Institute in New York deed een onderzoek tussen de balans tussen thuiswerken en familieleven. Hij ondervroeg in 2011 meer dan 300 werknemers van een groot computerbedrijf naar hun ervaringen. Zijn conclusie was dat thuiswerken alleen mogelijk is bij een goede balans tussen het priveleven en het werk. Eén op de vier medewerkers in het onderzoek vertelden dat ze meer conflicten thuis kregen en zich vaak uitgeput voelden. ZZP’ers zijn het meest tevreden met hun thuiswerken. Het inkomen is niet maar het gevoel van vrijheid en eigen baas zijn maakt veel goed. In 2019 lijkt talentontwikkeling en samenwerken belangrijker te worden dan thuiswerken.

Thuiswerken cursus

Thuiswerken is ideaal als je werk wilt combineren met je gezinsleven of de zorg voor een partner. Heb je geen voldoende scholing om te solliciteren voor een baan? Kijk dan eens voor een thuiscursus. Er zijn honderden thuiscursussen van hobbycursussen tot aan hbo masters. Werk in de ict sector leent zich erg goed voor thuiswerken, zeker het werk op hbo niveau. Ook in de zorg is veel werk voorhanden zowel parttime als fulltime. Voor je eigen beginnen kan erg lonend zijn.